11 Şubat 2010 Perşembe

Bana ayakkabını soyle (Goster)Sana kim oldugunu soyleyeyim.


 " Ayakkabı kavramının ilk kez nerede ve ne zaman ortaya çıktıgı kesin olarak bilinmiyor ama bulgular:ayakları, keskin kayalardan ve kızgın kumdan korumak için insanoglunun çok eski zamanlarda, ayakkabıyı meydana getirip geliştirdigini gösteriyor.
Tarihte ayakkabı ile ilgili ilk bulgular Mısırlılar,çinliler ve diger bazı eski medeniyetlere ait.
Ayrica ayakkabıların, bazi kutsal kitaplarda sıkça bahsinin geçtigi ve  Yahudilerin (Israilogulları) bazı durumlarda,özellikle yasal pazarlıklıklarda bedel olarak kullanmış oldukları  mevcut bulgular arasında.

Ayakkabınin ilk formu sandaldi.
Son derece basit orülmüs yaprak ya da otlardan olusuyordu ve ayaga/bilege baglaniyordu.Mısırlılardaki ilk sandal örnekleri ayni formun papirus yapragindan oluşturuldugunu gosteriyor,tek bir farkla:daha estetik ve artistik işlenmis olarak.Yine bulgulara gore, sandal yapimi, misir uygarligi zamaninda bir sanat olarak kabul ediliyordu.

Tabii ki sandalın  şekli ve işlenmesi,ulkenin konumuna ve toplumun sahip oldugu estetik anlayışına gore degişiyordu.Nasıl ki bazı ulkelerde son derece basit,sade formda ise,bazı ulkelerde de  sandalın bagcıklarının şekli ve  suslenişi, insanlarin zevkini,toplumun gelismişligini ve giyenlerin refah duzeyini gösteriyordu."

Ayakkabıların tum tarihini yazmaya kalkarsam oldukca  vaktimi alacak ,o yuzden sadede gelecegim.

 Ozellikle kadınların sahip oldugu ayakkabı tutkusu erkeklerce zor anlasılırken ,ayakkabı tutkunu olmayan ama ayakkabı konusunda zevkli olan cok ama cok az erkek tanıdıgımı ve gördügümü söylemeden edemeyecegim.Halbuki  bir insanin giydigi ayakkabıdan,zevkini hatta ve hatta  kisiligi ile ilgili bazi ipuçlarını bile yakalayabilirim.
Ayakkabınin rengi ne,sekli semali ,cok mu siradisi yoksa cok mi siradan ama hepsinden onemlisi temiz mi?
Bunlarin hepsini teker teker incelemiyorum ,zaten tek bakista dahi fikir ediniyorsunuz.Ayrica ayakkabi konusunda zevkli olan bir kadin ya da bir erkek,kesinlikle giyimi konusundada stil ve zevk sahibidir.Zevkli olmak için  ayakkabılarinizi illa Armani'den,Cavalli'den edinmenize gerek yok.


Kadinlar sadece kendi ayakkabılarina mi bakarlar? Kaçmış bir çorap bir kadında ne kadar güzel durabilirse,yırtık, eskimis ve bacaktan dusen bir corapta (beyaz kabus!) bir erkekte o kadar estetik olabilir.Ya da temizlenmemis bir ayakkabı,ise alınmamanız icin zemin hazirlayabilir! :-°
Esimin,coraplarına kadar karışmamın sebebi bu  :-) her sabah , işe gitmeden önce  ayakkabılarının temizlğini kontrol etmesi konusunda tavsiyede bulunurum.Beyaz corap ,sökülmüş, yırtılmıs aşınmış çorap evden içeri giremez.Aynı zamanda pislenmis,temizlenmemis ve eskimis bir ayakkabıda evden dışarı cıkamaz!Bu,bizim evin kuralı tabii.

Birçok erkek,eğer bir çift sandalet,bir çift kapali ve açık burun ayakkabi ,birde çizmeniz varsa ayni formdan baska renkte bir ayakkabiya ihtiyaciniz olmadigini dusunur.Hatta kimi örneklere göre bir çift yazlık ve kışlık ayakkabı bile kafidir.YANLIŞ ! Nasil, küçükken oyuncak bebeklerimizle oynamaktan zevk aliyorsak,simdide çesit çesit ayakkabilarimizla oynamaktan zevk aliyoruz.Eğer esiniz ya da kiz arkadasinizin çok ayakkabi almasi sorunu?! sizde de mevcutsa, muhtemelen partneriniz zevkli ve/veya degisikliklerden hoslanıyor.Bu durumdan şikayet edeceğinize yanınızdaki cehverden yardım isteyin.Benim gibi,sadece 30 çift  ayakkabınız mevcutsa, sevgiliniz veya kocanıza Imelda Marcos örneğini verin (sadece 122o çift ayakkabısı,terketmek zorunda kaldığı başkanlık sarayında bulunmuş).Muhtemelen işe yaramaz ama olsun,en azından kafaları karışıyor :))

Donald Trump'ın "Nasıl zengin olunur" kitabındaki en önemli tavsiyelerden biri (zengin olmak istiyorsaniz tabii) iyi giyinmek:Temiz ve kendine yakışanı giymek. Bu da ilk once ayakkabılardan baslıyor kanımca.Nasıl ki güzellik küçük detaylarda saklıysa,ayakkabı seçimi ve temizligide bu detayın en ince ve onemli baslangıç (!) noktasını olusturur.Hadi gidin şimdi bir çift ayakkabı daha alın :P