24 Ağustos 2011 Çarşamba

yesil yesil

Sivri yesil biberi tek oturusta 15 ini birden tuketen birini taniyorum...BEN !
Acisi tatlisi hic farketmez!

Bugun ,Antwerp'te gezinirken buldugum hint marketinde  sivri yesil biber oldugunu duyunce pek mutlu oldum.Pek bizim sivri biberlerin yanindan gecemesede..hic yoktan iyidir ne yapalim.

Hal boyleyken yesil biber ve faydalarina deginmek istedim.

Sadece sivri biber degil (zira heryerde bulunmuyor) biber ailesini Dunya'da en cok ureten 4. ulkeyiz Endonezya,Meksika ve Cin'in hemen ardindan.

Latince adi Capsicum olan biber Patlicangiller ailesine aitmis.Patlicanin amcaoglu yani :)

"Sivri biber, sulak yerde yetişdiği zaman tatlı olsa da genellikle acıdır."  diyede bir not dusulmus,..


Sivrisi ya da sivrisizi hic farketmez,biber C vitamini yonunden son derece zengin oldugu gibi,iceriginde bulunan capsaicin maddesi aciligi ile dogru orantili olarak istah arttirici ve sindirim sisteminde bir cesit  dezenfekte edici etkiside varmis. (Sic...ken kicimizin yanmasina daha iyi bir mazaret  gosterilemezdi zaten..hadi bakalim)

o Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger.

o C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur.

o Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir.

o Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir.

o Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar.

o Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrarı artırır, tüm bedeni uyana olurlar.

Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için biber türleri günlük diyete katılmalı ve bol bol tüketilmelidir.

Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir.