22 Kasım 2012 Perşembe

Anvers'te yasayacak olanlara pratik notlar



Oncelikle sunu soylemeliyim ki : Evinize yerlesir yerlesmez hatta kontrati imzalar imzalamaz  bagli bulundugunuz belediyeye ve  Anvers Polisinize geldiginizi bildirin .Bunun icin belge olarak, kimliginiz ya da oturma izniniz ve diger aile fertlerine ait kimlikler, calisiyorsaniz isyerinizle olan kontratiniz hatta mumkunse bunlara ek olarak  'Evlilik cuzdaniniz ' . 
Yaklasik bir ya da iki hafta icinde , Polis, belirttiginiz adreste yasayip yasamadinizi tespit etmek icin evinize geliyor. Saatini ya da gununu belirtmiyorlar ama anladigim kadariyla genelde haftaici ve sabah saatlerine geliyorlar. Eger sizi evde bulamazlarsa buna dair posta kutunuza bir not  birakiyorlar .Uc defa  kontrol etme zorunluluklari var, eger ucunde de evde degilseniz bunu belediye bildirmeniz ve yine ziyaret talep etmeniz gerekiyor.

Polis evine icine girip, soyle bir etrafi kolacan ediyor,kac kisi yasadiginizi filan soruyor.Verdigi belgeyi  belediyeye goturup oturma izninizi talep edebilirsiniz. Oturma izninizden hemen sonra da Kimligimiz icin basvuruda bulunabilirsiniz ki bu da asagi yukari dort hafta icinde elininize geciyor.. (hizlandirilmis islem tabiki daha pahali )
Kimlik hayli onemli cunku hastaneye,postaneye gittiginizde bu kimlik soruluyor.Pasaport ya da baska ulke kimligi (AB) karsinizdakinin agzini yuzunu burusturmasina sebep olabiliyor, agresif duygulariniz kabarabiliyor.

Su ana kadar okuduklariniz bile sizi sıktıysa,ayvayi yediniz cunku Belcika'daki  prosedurler  benim anlattigim kadar bile basit ve kisa degil !

Bundan sonrasi daha kolay,pozitif olmaya devam.

Eger cocugunuz varsa bircok spor aktivitesi icin alternatifiniz olacak,buna  okullar tatil oldugu zaman gonderebileceginiz  oyun kamplari dahil.Ustelik fiyatlari da Turkiye'dekilere nazaran cok daha uygun.Daha uygun degil..kesinlikle uygun !

Klubten ziyade belediyeye ait spor klublerinin donemlik ucretleri asagi yukari 70 ile 100 avro arasi degisiyor.Genelde haftanin iki gunu  olan aktivite genelde en az bes ay suruyor.

Ister yabanci olun ister Belcika vatandasi,cocuk parasi alma hakkina sahipsiniz.
Bagli bulundugunuz sosyal hizmetler kurumu ne kadar suredir ya da belcika'ya ne zaman vardiginiza dair belge talep edebiliyor ki bu baglamda, belediyeden  ya da polisten edinginiz ' ispat'lar  yeterli kanit olabiliyor.Aglamayana meme vermezler hesabi,siz talep etmediginiz surece size cocuk parasi filan odenmez.


Marketler genelde pahali,eger mumkunse bir google yapip Almanya'da ki marketlere haftasonu arabanizi surebilir, alisverisinizi ve gezinizi yapabilirsiniz. Tavsiyem Almanya'da ki 'Real'  ya da  cok daha ucuzu ' Kaufland' ama ikincisinde sadece  nakit para ya da ATM karti geciyor.Gunluk tum alisverisinizi oradan yapin demiyorunm ama uzun sureli tuketeceginiz  gidalari,ayda bir defa alisverisinizi yapabilirsiniz.

Gelgelelim saglik olayina : Aile doktoru edinebilirsiniz ya da  Hastanelerdeki uzman doktorlara gozukebilirsiniz.Her hastanenin vizite ucreti farkli.Yapilan isleme gore para oduyorsunuz.Yani bir hastanede goz doktoruna  70 -80 avro para oderken,digerinde 50- 60 odeyebiliyorsunuz.Muayeneden sonra size verilen uzunca renkli ya da beyaz  fatura gibi bisiye,sigorta firmanizin size verdigi ufak etiketlerden yapistirip,sigorta firmaniza  geri veriyorsunuz.Boylelikle odemis oldugunuz paranin ,genelde yarisi,size geri odeniyor.
(Gozluk kullaniyorsaniz da ,alacaginiz gozluk ya da camlarin fiyatinin yarisi sigorta tarafindan odeniyor,Ilgili belgeyi temin edin )
Iyi hos ama muayenenin hemen ardindan tam muayene ucretini odemeniz gerekiyor ki bu doktoruna,yaptigi islemlere gore degisiyor.Kredi kartiyla odeyebilirsiniz ama ATM ,sadece Belcika ATM'leri kabul ediliyor).Bilginiz olsun,aksam yediden sonra alacaginiz randevularda fiyatlar yari yariya !

  Ingilizce biliyorsaniz,hemen hemen herkes Ingilizce konusabiliyor,konusamayani cok az ..bu biiir. Ikincisi ,eger Almanca biliyorsaniz cok daha iyi cunku Flamancayi cok daha rahat ogrenebilirsiniz,hatta anlayabilirsiniz.
Eger is vesilesiyle gelmediyseniz ve Flamanca bilmiyorsaniz is bulmaniz kesinlikle cok zor.
ISci bulma kurumuna (VDAB)  kaydinizi yaptirsaniz bile ,bahsini ettigim aci gercegi, tokat gibi birde orada yuzunuze vuruyorlar ! : P

Belcika'lilar soyle boyle,iyi ya da kotu diyemeyecegim cunku hicbir millet icin boyle kesin  yargiya varmamak lazim ama Turkiye'de ki sicakligi,icli disli olma olayini burada ancak ruyanizda gorursunuz.Artik havasi mi suyu mu bilmiyorum ama adamlar boyle !
Burada buyumus olan Turk'lerin de onlardan hicbir farki yok.
Insanlar resmen yakinliktan urkuyorlar.
Ama bir Almanlara nazaran daha kibar ve yardimsever olduklarini cok rahatlikla soyleyebilirim (Belcika'lilardan bahsediyorum ,Belcikali Turklerden degil).

Ozellikle Merkez istasyon ve  etrafinda (Harmonie ve Stadpark  civari dahil ) Hasidik Yahudiler cogunlukta.Eger domuz eti ile ilgili bir takim korkulariniz mevcutsa  Belgielei uzerindeki yahudi marketlerinden alisveris yapabilirsiniz.Ustune ustluk,marketlere nazaran biraz daha ucuz fiyatlar. Caniniz falafel yemek isterse  ya da buna benzer seyler, Lange Leemstraat'ta bulunan  'Beni Falafel ' i tavsiye ederim. 
Bahsini ettigim marketler ve restorant cuma ogleden sonra (16.oo gibi) ve cumartesi gunleri kapali ama pazar gunleri acik (pazar gunu acik olan tek yerler yahudilere ve Turklere ait olan yerler).
Eger Turk marketine gitmek isterseniz de Berchem -Drei Konigin civarindaki Turk 
mini- marketlerinde bircok urunu bulabiliyorsunuz (Son kullanma tarihlerine dikkat).

Turkce konusurken -nasilsa kimse anlamaz demeyin zira Belgielei gibi,Yahudi cogunlugun oldugu yerde bile supriz bir sekilde dilinizi anlayanlar cikabiliyor.

Bir de yazlari bir ' Summer Festival' i oluyormus ama bana nail olmadi henuz  : P

Kisacasi Anvers'te bircok olanak mevcut ama iyi arastirmaniz ve biraz kurcalamaniz gerekiyor.
Cocugunuz varsa egitim kalitesi acisindan katolik okullari diger okullara nazaran daha iyi (Katolik okullarda forma giyilmesi cabasi ). Bu okullar icin katolik olmaniza gerek yok zira okulda Turkler,Araplar,çinliler hatta Hintliler bile mevcut.

Gunesli gun sayisinin az olmasi depresif olmaniza zemin hazirliyor,insanlarin soguklugu da cabasi...

Sanirim bu sehrin en buyuk handikapi,eger aileniz ya da tanidiklariniz yoksa,kendinizi yalniz hissetmeniz.

Acikcasi 
benim gibi sicakkanli, insanlarla iletisim kurmayi seven ve ince dusunen bir insansaniz,
 bu sehir 
zaman zaman gercekten moral bozucu olabiliyor.

Bu nedenledir ki yaz sonu gibi de tasinacagim zaten,hadi bakalim.


(Anvers ile ilgili sormak istediginiz birsey varsa ve de yardimci olabilecegim bir konuysa sttiretella@gmail.com dan bana ulasabilirsiniz ).